Tänk på hur du själv hanterar dina läkemedel

På häst har det förekommit misstagsdoping för att någon person, som stått på smärtstillande medel, har pinkat i ströbädden. Inom utställningsverksamheten har det på hund förekommit dopingfall där en annan hund i familjen eller husse har behandlats utvärtes med antiinflammatoriskt medel. Eller matte har haft både sina huvudvärkstabletter, som smulat av sig, och hundgodis i handväskan…

Det behövs alltså inte mer än att jycken slickar på någon annan som använder t.ex. en gel, som innehåller ibuprofen (Ipren, Ibumetin), ketoprofen (Zon, Orudis, Siduro) eller diklofenak (Voltaren) så syns det på ett dopingprov.
Har man tuben liggande framme, så att det finns risk att hunden får tag i den, då kan man vara väldigt illa ute. Lägger Du fram Din blodförtunnande tablett, som innehåller acetylsalicylsyra, för att inte glömma ta den på morgonen?
Skulle hunden råka få i sig den, då får den inte starta på 28 dagar! En, som många anser, oskyldig Treo – receptfri och allt! – innehåller både koffein, som är ett för hund förbjudet stimulantium, och acetylsalicylsyra, som är smärtstillande och antiinflammatoriskt och alltså har 28 dagars karenstid.