Draghundskolan- Hundhälsa
Äntligen har sommarvärmen bytts ut mot höstkyla. Några har redan börjat träningen under de kvällar när det har varit lite svalare i luften. Men, man ska inte ha för bråttom när det är så varmt som det har varit denna fantastiska sommar (1999). Risken för överhettning är uppenbar och det är ett av de problem hundarna kan råka ut för under höstträningen. Varje höst är träningsstarten lika rolig för både hundar och förare och ibland undrar man vem som är mest ivrig.
Överhettning
Hundarna avger överskottsvärme genom att hässja. Människan och hästen svettas för att avge värme. Båda dessa djurslag har svettkörtlar över hela kroppen. Hunden kan bara svettas mellan trampdynorna och svettning är endast av mindre betydelse som värmeregulator. När hunden blir varm andas den häftigt med hängande tunga och öppen mun. På det sättet avges stora mängder värme och vatten. Under hösten kan det ofta vara ganska varmt när man tränar och då måste man vara uppmärksam så att hundarna inte blir för varma. Risken är ända större om luftfuktigheten är hög. Kör tidigt på morgonen eller på kvällen när temperaturen är låg, och är det riktigt varmt så stanna hellre hemma. Även mitt i vintern kan hundar bli överhettade om det plötsligt blir varmare. Det kan inträffa även om det är minusgrader ute.
Sandro Barchiesi från Rusken på höstträning.
Foto: Helen Lundberg
Det är oftast de hårdast arbetande hundarna som riskerar att överhettas. De som alltid ger allt och inte sparar sig. Har de en tät underull är risken också större. En överviktig hund drabbas också mycket lättare än en slank hund. Nu på hösten är ju risken också större att hundarna har fläskat på sig under sommaren.
Om hunden har någon underliggande sjukdom, t.ex. en infektion i kroppen är risken också större. Löptikar löper också större risk än andra. En hund som blir överhettad har inte kunnat avge tillräckligt med överskottsvärme och hans kroppstemperatur stiger.
Det första tecknet är att hässjandet blir kraftigare och hunden hässjar desperat med vidöppen mun. Står man framför hunden kan man se hela svalget, tonsillerna och en bit ner i luftstrupen. Finns det snö ute hugger den frenetiskt i sig snö och har den tillgång till vatten dricker den häftigt.
Om kroppstemperaturen fortsätter att stiga blir hunden vinglig och börjar ragla och blir slutligen liggande. Hunden kan också kräkas och få diarré.Tillståndet är fatalt om man inte kyler ner hunden.En överhettad hund ska snabbt kylas ner så att kroppstemperaturen normaliseras. Häll vatten över eller lägg ännu hellre ner hunden i ett vattendrag eller i badkaret tills kroppstemperaturen normaliseras. Vintertid bäddar man ner hunden i snö.
Kontrollera temperaturen med en febertermometer!
Mycket snabbt kan temperaturen sjunka så att hunden istället för undertemperatur. Om hunden har kollapsat bör man ta den till veterinär sa att den får behandling mot chock vilket den annars kan utveckla.
En hund som en gång har överhettats kan ha fått fel på sin kroppstermostat och riskerar lättare att överhettas igen. För att förebygga risken för överhettning ska man köra hundarna när det är svalt ute. Kör tidigt pa morgonen eller på kvällen. Om luftfuktigheten är hög är risken större. Stanna ofta och låt hundarna andas ut. Vattna dem under körningen och finns det ett vattendrag de kan gå ner i så låt dem gärna göra det. Man kan också blöta ner dem ordentligt innan man kör.
Liten Checklista före höst-tränings start
- avmaska alla hundar före träningsstart
- kontrollera all utrustning, linor, krokar och vagnar. Ser något slitet ut, chansa inte utan ersätt med nytt. Kom ihåg att det är alltid säkerheten som kommer i första hand.
- tvätta selar och reparera där det behövs.
- se till att alla hundar är vaccinerade för de behöver ofta några vilodagar efter vaccination och det är bra att ha det avklarat före du startar höstträningen
- köp hem hundskor och tassalva för att ha tillgängligt när du behöver det. Leverans av hundskor kan ta någon vecka vilket kan tvinga dig till ett onödigt träningsstopp.
- ingen hund tycker om att stå i lera när höstregnen sätter in. Köp hem grus så att hundarna står torrt.
- gör nödvändiga reparationer på kenneln före snö och kylan sätter stopp för utejobben.
- köp hem halm i god tid före vinterns kyla kommer. Snåla inte för alla hundar tycker om att få ren halm i kojan minst en gång i månaden.
- när du börjar träna se då till att det alltid finns rent, fräscht
vatten tillgängligt för hunden
- gör din egen träningsdagbok. Skriv upp sträckan du tränat, vilka förhållanden som rådde, temperatur. Anteckna också om det är något speciellt med någon av hundarna. Man glömmer väldigt fort och då är det bra att ha anteckningar att gå tillbaka till. Kul också att följa upp hur träningen fortskrider.
- har du flera hundar är det bra att ha en spannplanerare där du i lugn och ro sätter upp hur spannet skall se ut. Förslag till enkel spannplanerare är en bit plywood som underlag, klistra på två eller fler vertikala kardborreband. Skär ut små bitar av plywood, ca 2 x 6 cm, klistra fast motsvarande kardborre på dessa småbitar. På de små bitarna skriver du hundens namn. Nu har du en egen spannplanerare.
Äntligen har sommarvärmen bytts ut mot höstkyla. Några har redan börjat träningen under de kvällar när det har varit lite svalare i luften. Men, man ska inte ha för bråttom när det är så varmt som det har varit denna fantastiska sommar (1999). Risken för överhettning är uppenbar och det är ett
av de problem hundarna kan råka ut för under höstträningen. Varje höst är träningsstarten lika rolig för både hundar och förare och ibland undrar man vem som är mest ivrig.
Överhettning
Hundarna avger överskottsvärme genom att hässja. Människan och hästen svettas för att avge värme. Båda dessa djurslag har svettkörtlar över hela kroppen. Hunden kan bara svettas mellan trampdynorna och svettning är endast av mindre betydelse som värmeregulator. När hunden blir varm andas den häftigt med hängande tunga och öppen mun. På det sättet avges stora mängder värme och vatten. Under hösten kan det ofta vara ganska varmt när man tränar och då måste man vara uppmärksam så att hundarna inte blir för varma. Risken är ända större om luftfuktigheten är hög. Kör tidigt på morgonen eller på kvällen när temperaturen är låg, och är det riktigt varmt så stanna hellre hemma. Även mitt i vintern kan hundar bli överhettade om det plötsligt blir varmare. Det kan inträffa även om det är minusgrader ute.
Kloblödning
Under barmarkskörning slits klorna ner lättare och ofta under hösten kan man se att det blöder från hundarnas tassar när man kör. Blodet kommer från nerslitna klor och klorna slits ner lättare om det har regnat och vägen är våt. Vått grus ger en utökad slipeffekt. Trots slipeffekten ska man ända inte låta klorna växa för långa utan håll dem lika kortklippta som alltid. Långa klor riskerar att brytas och det ger ett par veckors sjukskrivning av hunden. En hund som har slitit ner klorna så att det blöder bör stå över träningen några dagar. Man kan också köra hunden med skor. Det finns hundskor som är förstärkta med skinn och andra starka material och som håller relativt bra även på barmark. Torra vägar sliter mindre än våta så undvik träning på våta vägar om man har problem med blödande klor.
Trampdynesprickor
Senare under hösten när temperaturen börjar gå under noll och marken och vegetationen fryser blir hundens trampdynor mer utsatta för skador. Innan snön har kommit kan frusna ris och kvistar skära sönder hundarnas trampdynor. Små, skarpa sprickor i trampdynorna gör hunden ömfotad och halt. Det tar ofta lång tid för sprickorna att läka. Kör inte för långa sträckor på frusen snölös mark. Undvik is och risig vegetation. Kör med skor när förhållandena är besvärliga, det sparar tassar. Smörj tassarna. Olika tassalvor mjukar upp och påskyndar läkningen. På apotek finns ett tassliniment som innehåller tanninolja som har en god förebyggande effekt. Linimentet stärker trampdynehuden och redan efter några dagars användning är trampdynorna mer motståndskraftiga mot slitage.
Benhinneömhet
Ömhet i benhinnorna kan hundarna drabbas av när man kör på hård, frusen, snölös mark. Är det isigt och man dessutom kör i isiga nedförsbackar är risken större. Hunden aktar sig och bromsar och det blir en ökad belastning på benhinnorna. Hunden börjar halta på frambenen och när man klämmer på rörbenen reagerar de med smärta. En halt hund ska vila och för att undvika skador på fler hundar ska man köra på mjukare underlag. Undvik isiga partier och kör långsamt i nedförsbackar.
Stressfraktur
Hårt underlag ökar risken för en mängd olika skador och det är lätt att få skadade hundar om man är för ivrig och inte kör med förnuft. Under höstträningen ska hundarnas styrka och kondition byggas upp successivt. Styrkan får man genom att bygga muskler och stärka senor och ligament. En relativt vanlig skada är stressfraktur eller marschfraktur som drabbar mellanhandsbenen. Också den här typen av skador uppkommer lättare vid körning på hårt underlag och vid isiga och besvärliga förhallanden. Det är oftare unga hundar som drabbas. Benhinnorna blir utmattade och plötsligt under körning börjar hunden halta och har fått en fraktur pa ett mellanhandsben. Behandlingen är vila. Oftast behövs ingen fixering eftersom de andra mellanhandsbenen fungerar som stöd för det frakturerade benet.
Av distriktsveterinär Anette Johansson
Införd i Svensk Slädhundsport nr 5 1997