Nordiskstil


Madelen Nord och Sanna Näslund SM-Veckan 2015 Örebro. Foto Margareta Hillborg-Ljung
I nordiskstil drar hunden föraren som åker efter på skidor med en lina till hunden (linkörning). Ibland dras dessutom en pulka med last (pulkastil).

Det finns även klasser med fler än en hund, i linkörning max 2 hundar och i pulkastil upp till 4 hundar. Combined är en tävlingsform med gemensam start där en sträcka körs med pulka, nästa sträcka med linkörning.
Stafett körs framför all vid SM med tre delsträckor.

Tävlingar i nordiskstil har mycket gemensamt med längdskidåkning och de större tävlingarna körs ofta på skidstadion. Idag är det fristil dvs skate som gäller.
Distanserna i nordisk stil är 5-30 km för herrar och 5-25 km för damer.

Alla hundar kan användas som draghundar men olika raser har olika förutsättningar. Det används därför en gruppindelning A, B och C i alla stilar för att man ska kunna tävla på lika villkor. I grupp A tävlar de snabbaste hundarna: stående fågelhundar och blandraser (ofta funktionsavlade draghundar). I grupp C tävlar dobermann och siberian husky, i grupp B övriga renrasiga hundar.

För att kunna räkna med goda resultat på tävlingar måste draghunden tränas. Kondition och styrka bygger man upp under höstträningen för både hund och förare. Draghunden som ska tävla måste också tränas på att springa tillsammans med de andra hundarna. Framgångar på tävlingar bygger på ett gott samarbete mellan hundar och förare, bra utfodring, bra träning både fysiskt och psykiskt. Draghundsaktivitet är en bra kombination för hundar som annars används för jakt eller andra delar av hundsport.

Förutom tävlingsverksamhet ger draghunden sina förare stora naturupplevelser på härliga turer. Och inte minst, glädjen av att kunna göra något tillsammans med sin fyrfota vän.