Ungdomskommitté

Svenska Draghundsportförbundet har en ungdomskommitté som arbetar tätt tillsammans med ungdomsansvarig i förbundsstyrelsen. Kommittén arbetar med förbundets ungdomsfrågor, planerar läger, aktiviteter och annat där vi bygger en gemenskap mellan alla ungdomar och juniorer ute i draghundssverige.

Några återkommande aktiviteter som ungdomskommittén planerar är Riksläger under sommaren, ungdomsaktivitet under SM-tävlingar och ungdomshelg under förbundets årsstämma. Vill du kontakta ungdomskommittén så nås de via e-post, ungdom@draghundsport.se

Rixläger i Åsarna den 5-8 januari 2022 är INSTÄLLT då folkhälsomyndigheten avråder oss att från den 23 december 2021 till och med 16 januari 2022 ordna läger med deltagare som vanligtvis inte samlas. Vi ser inte att vi på ett smittsäkert sätt kan genomföra Rixlägret i januari.

Presentation av kommittén

Sanna, ordförande

Jag heter Sanna Näslund är 25 år och kommer från Härnösand. Jag kom i kontakt med draghundsporten som 11 åring på en "prova på dag" som Härnösands Brukshundsklubb då anordnade. Sedan den dagen har jag varit fast i denna fantastiska sport. Att få tampas i med och motgång med sin fyrbenta vän och växa fram som ett team är en otroligt häftig känsla och något jag brinner för.

Jag tävlar idag aktivt både på barmarken som löpare och inom den nordiska stilen. Jag har för tillfället en korthårig vorsteh som jag tävlar med som heter Zigge.
Att få vara ordförande och sitta med i förbundets ungdomskommitté är en otrolig ära. Att inspirera och försöka locka fler ungdomar att få upp ögonen för sporten är väldigt roligt. För mig är det minst lika viktigt att se när våra ungdomar presterar och växer fram till framtidens draghundsförare som att lyckas i min egen satsning. Jag hoppas att vi inom ungdomskommittén ska kunna rekrytera och inspirera fler ungdomar så att dessa blir framtidens draghundslöften.


Mitt namn är Maja Antoniusson, 23 år gammal. Jag är uppväxt i skidorten Sälen tillsammans med min familj och ett gäng slädhundar i form av Siberian huskies. Jag är alltså mer eller mindre infödd i draghundsporten. Tävling har alltid varit en del av mig då tävlingsdjävulen funnits i mig från tidiga år. Från 8 års ålder har jag tävlat varje år och alltid drömt om att vinna SM-guld och vara med på stora mästerskap. När jag var 15 år, började den stora satsningen mot VM i Kandersteg, Schweiz. Dit kom jag och åkte hem många erfarenheter rikare. Efter det har jag tagit mig till ytterligare två VM och ett EM.

Det jag saknar i draghundsvärlden är fler aktiva ungdomar. Jag tycker därför det är väldigt kul att sitta med i ungdomskommitén och jobba för att fler ungdomar ska komma in i sporten och kunna hitta den där fantastiska glädjen i att vara ett team tillsammans med sina hundar.

Jag har haft två års paus från tävlingsbanorna då jag inte längre kände den där glädjen längre pga alldeles för mycket prestationsångest och krav på mig själv. Jag valde då att låta andra intressen, som snowboardåkning, få ta mer plats. Jag åkte till alperna 2018, och ett år senare åkte jag till Kanada. Dom resorna är det absolut bästa jag gjort! Nu har jag fått perspektiv på livet och prestationer, och verkligen fått längta tillbaka till hundarna och tävlingsbanorna. Nu är jag supertaggad på att få komma ut på tävlingar och känna pulsen och glädjen igen! Och jag hoppas att få möta fler ungdomar där ute!


Jag heter Mathilda Fisk, är född 1995 och kommer från Leksand. Jag är uppväxt med jakthundar och intresset för hundar har alltid varit stort genom hela uppväxten. När jag fick välja gymnasium blev valet enkelt och jag valde Forshagaakademins hundssportgymnasium. Inför gymnasiet skaffade jag min första egna hund, en Australian shepherd tik vid namn Tikka. Jag och Tikka testade på de flesta hundsporter men fastnade för lydnad och freestyle. Vi tränade också en del canicross och skijouring och intresset för sporten och polarhundar började växa fram. Efter gymnasiet började jag därför att jobba som handler hos ett turistföretag och långdistansteam som hade ca 40 Alaskan huskies. Jag njöt till fullo bakom släden och sa till mig själv att någon gång ska jag skaffa mig ett eget spann med Sibirien huskies. Vad jag inte visste då var att jag skulle bli förälskad i tre alaskan huskies som jag sedan fick med mig hem när säsongen var slut. Det var inkörsporten i draghundsvärlden för mig. Sedan dess har jag tävlat i både barmark och släde, övergått från alaskan huskies till eurohounds och fött upp en egen kull där jag behöll tre valpar som gjorde sin första tävlingsäsong i år.

Det känns kul att få äran att ingå i draghundssportsförbundets ungdomskommité och få chansen att utveckla arbetet med att sprida kunskap om sporten och förhoppningsvis inspirera fler unga till att utöva den.


Mitt namn är Ulf Rönnberg och jag är 33 år gammal. Även om jag är äldst i ungdomskommittén så är jag relativt ny med hund.
Jag kom i kontakt med draghundsporten genom mina systrar som tog med mig på Vindelälvsdraget. Efter det tog de några år innan jag skaffade min första egna hund, sen har de gått snabbare.

Det har blivit många tävlingar de senaste säsongerna, både inom nordisk stil och barmark. Jag har även hunnit med lite släde. Min idrottsliga bakgrund ligger främst inom fotboll och innebandy, både som spelare och tränare. Eftersom jag fastnat för draghundsporten hoppas jag att fler ska göra detsamma. Genom att vara en del av ungdomskommittén ser jag framemot att inspirera och inspireras av de ungdomar runt om i landet som vill medverka i vår verksamhet.


Jag heter Matilda Funke Jansson, är född -95 och kommer från Tierp. Jag kom i kontakt med hundsporten via familjens första hund 2014, och höll då främst på med agility. 2017 skaffade jag min första egna hund, mellanpudeln Hugo. Med Hugo har jag provat många olika grenar inom hundsporten och vi är främst aktiva inom draghundssport, agilty, rallylydnad, och nosework. Jag introducerades för draghundssporten då familjen var och tittade på barmarks SM i Falun 2017. 2018 anordnade Tierps Brukshundklubb en Grönt-kort-kurs och samma år åkte jag på mitt första rixläger för ungdomar och sedan dess har intresset fortsatt.

Jag har sedan jag var ungdom tränat och tävlat i längdskidåkning. Jag har även varit barn och ungdomstränare i Tierps IF Skidor under 5 säsonger. Jag tycker det är väldigt roligt och inspirerande att ge ungdomar möjligheten att finna glädje för en sport jag själv brinner för. Jag ser därför fram mot att arbeta i ungdomskommittén och få fler ungdomar att hitta till hundvärlden.