Ungdomskommitté

Svenska Draghundsportförbundet har en ungdomskommitté som arbetar tätt tillsammans med ungdomsansvarig i förbundsstyrelsen. Kommittén arbetar med förbundets ungdomsfrågor, planerar läger, aktiviteter och annat där vi bygger en gemenskap mellan alla ungdomar och juniorer ute i draghundssverige.

Några återkommande aktiviteter som ungdomskommittén planerar är Riksläger under sommaren, ungdomsaktivitet under SM-tävlingar och ungdomshelg under förbundets årsstämma. Vill du kontakta ungdomskommittén så nås de via e-post, ungdom@draghundsport.se

Inbjudan till Rixläger vinter 2023 i Tåsjöberget den 5-8 januari 2023 finner du här.

Presentation av kommittén

Mitt namn är Ulf Rönnberg, 35 år och sammankallande i Ungdomskommittén. Även om jag är äldst i ungdomskommittén så är jag relativt ny med hund.
Jag kom i kontakt med draghundsporten genom mina systrar som tog med mig på Vindelälvsdraget. Efter det tog de några år innan jag skaffade min första egna hund, sen har de gått snabbare.

Det har blivit många tävlingar de senaste säsongerna, både inom nordisk stil och barmark. Jag har även hunnit med lite släde. Min idrottsliga bakgrund ligger främst inom fotboll och innebandy, både som spelare och tränare. Eftersom jag fastnat för draghundsporten hoppas jag att fler ska göra detsamma. Genom att vara en del av ungdomskommittén ser jag framemot att inspirera och inspireras av de ungdomar runt om i landet som vill medverka i vår verksamhet.


Jag heter Mathilda Fisk, är född 1995 och kommer från Leksand. Jag är uppväxt med jakthundar och intresset för hundar har alltid varit stort genom hela uppväxten. När jag fick välja gymnasium blev valet enkelt och jag valde Forshagaakademins hundssportgymnasium. Inför gymnasiet skaffade jag min första egna hund, en Australian shepherd tik vid namn Tikka. Jag och Tikka testade på de flesta hundsporter men fastnade för lydnad och freestyle. Vi tränade också en del canicross och skijouring och intresset för sporten och polarhundar började växa fram. Efter gymnasiet började jag därför att jobba som handler hos ett turistföretag och långdistansteam som hade ca 40 Alaskan huskies. Jag njöt till fullo bakom släden och sa till mig själv att någon gång ska jag skaffa mig ett eget spann med Sibirien huskies. Vad jag inte visste då var att jag skulle bli förälskad i tre alaskan huskies som jag sedan fick med mig hem när säsongen var slut. Det var inkörsporten i draghundsvärlden för mig. Sedan dess har jag tävlat i både barmark och släde, övergått från alaskan huskies till eurohounds och fött upp en egen kull där jag behöll tre valpar som gjorde sin första tävlingsäsong i år.

Det känns kul att få äran att ingå i draghundssportsförbundets ungdomskommité och få chansen att utveckla arbetet med att sprida kunskap om sporten och förhoppningsvis inspirera fler unga till att utöva den.


Jag heter Matilda Funke Jansson, är född -95 och kommer från Tierp. Jag kom i kontakt med hundsporten via familjens första hund 2014, och höll då främst på med agility. 2017 skaffade jag min första egna hund, mellanpudeln Hugo. Med Hugo har jag provat många olika grenar inom hundsporten och vi är främst aktiva inom draghundssport, agilty, rallylydnad, och nosework. Jag introducerades för draghundssporten då familjen var och tittade på barmarks SM i Falun 2017. 2018 anordnade Tierps Brukshundklubb en Grönt-kort-kurs och samma år åkte jag på mitt första rixläger för ungdomar och sedan dess har intresset fortsatt.

Jag har sedan jag var ungdom tränat och tävlat i längdskidåkning. Jag har även varit barn och ungdomstränare i Tierps IF Skidor under 5 säsonger. Jag tycker det är väldigt roligt och inspirerande att ge ungdomar möjligheten att finna glädje för en sport jag själv brinner för. Jag ser därför fram mot att arbeta i ungdomskommittén och få fler ungdomar att hitta till hundvärlden.


Jag heter Juhani Ahokas Löfgren 01:a som är född och uppvuxen i resele utanför Sollefteå men bor numera i Boden kom i kontakt med slädhunds sporten via en kollega till min mamma 2015. Därifrån skjutsades jag vidare in i sporten och skaffade min första egna siberian husky året efter. Jag tävlar främst i släde men även med cykel och dogscooter på barmark med siberian huskies, varit med i flertal sm i båda släde och barmark, även några vändor på vindelälvsdraget, tävlade även i 4-spanns klass på WSA VM 2018 i sveg.

Jag är hedrad att få vara med i ungdomskommittén för att vara med att sprida och utveckla framtiden för denna sport. Även glad att kunna vara med att organisera sådan läger som jag själv känner hjälpt mig komma in i sporten på ett otroligt bra sätt