Ungdomskommitté

Svenska Draghundsportförbundet har en ungdomskommitté som arbetar tätt tillsammans med ungdomsansvarig i förbundsstyrelsen. Kommittén arbetar med förbundets ungdomsfrågor, planerar läger, aktiviteter och annat där vi bygger en gemenskap mellan alla ungdomar och juniorer ute i draghundssverige.

Några återkommande aktiviteter som ungdomskommittén planerar är Riksläger under sommaren, ungdomsaktivitet under SM-tävlingar och ungdomshelg under förbundets årsstämma. Vill du kontakta ungdomskommittén så nås de via e-post, ungdom@draghundsport.se. Du hittar oss även på Instagram under namnet: @sdsf_ung.  

Inbjudan till Rixläger vinter 2024 i Boden den 4-7 januari 2024 finner du här.

Presentation av kommittén

Mitt namn är Ulf Rönnberg, 35 år och sammankallande i Ungdomskommittén. Även om jag är äldst i ungdomskommittén så är jag relativt ny med hund.
Jag kom i kontakt med draghundsporten genom mina systrar som tog med mig på Vindelälvsdraget. Efter det tog de några år innan jag skaffade min första egna hund, sen har de gått snabbare.

Det har blivit många tävlingar de senaste säsongerna, både inom nordisk stil och barmark. Jag har även hunnit med lite släde. Min idrottsliga bakgrund ligger främst inom fotboll och innebandy, både som spelare och tränare. Eftersom jag fastnat för draghundsporten hoppas jag att fler ska göra detsamma. Genom att vara en del av ungdomskommittén ser jag framemot att inspirera och inspireras av de ungdomar runt om i landet som vill medverka i vår verksamhet.


Jag heter My Blomqvist och är född 07, jag har hållit på med draghundsporten så länge jag kan minnas, när jag var yngre tävlade jag i längdskidor och mountainbike. Så det blev naturligt att börja åka skidor med våran vorsteh som vi hade hemma.
Hon var inte världens snabbaste men det funkade bra för mig som fortfarande var väldigt ung. Det är senaste 3 åren som jag har varit nog gammal för att satsa på riktigt, och det har jag gjort! Jag har redan hunnit plocka på mig 1 VM brons och 1 EM guld!

Jag tycker att det är kul och viktigt att vara med i Ungdomskommittén. Jag har nästan alltid varit ensam ungdom i min klubb, att sen få träffa andra ungdomar runt om i Sverige som också brinner för sporten gjorde det mycket roligare. Gemenskapen på både tävling och läger är den allra bästa. Desto fler desto roligare!!


Jag heter Matilda Funke Jansson, är född -95 och kommer från Tierp. Jag kom i kontakt med hundsporten via familjens första hund 2014, och höll då främst på med agility. 2017 skaffade jag min första egna hund, mellanpudeln Hugo. Med Hugo har jag provat många olika grenar inom hundsporten och vi är främst aktiva inom draghundssport, agilty, rallylydnad, och nosework. Jag introducerades för draghundssporten då familjen var och tittade på barmarks SM i Falun 2017. 2018 anordnade Tierps Brukshundklubb en Grönt-kort-kurs och samma år åkte jag på mitt första rixläger för ungdomar och sedan dess har intresset fortsatt.

Jag har sedan jag var ungdom tränat och tävlat i längdskidåkning. Jag har även varit barn och ungdomstränare i Tierps IF Skidor under 5 säsonger. Jag tycker det är väldigt roligt och inspirerande att ge ungdomar möjligheten att finna glädje för en sport jag själv brinner för. Jag ser därför fram mot att arbeta i ungdomskommittén och få fler ungdomar att hitta till hundvärlden.


Jag heter Juhani Ahokas Löfgren 01:a som är född och uppvuxen i resele utanför Sollefteå men bor numera i Boden kom i kontakt med slädhunds sporten via en kollega till min mamma 2015. Därifrån skjutsades jag vidare in i sporten och skaffade min första egna siberian husky året efter. Jag tävlar främst i släde men även med cykel och dogscooter på barmark med siberian huskies, varit med i flertal sm i båda släde och barmark, även några vändor på vindelälvsdraget, tävlade även i 4-spanns klass på WSA VM 2018 i sveg.

Jag är hedrad att få vara med i ungdomskommittén för att vara med att sprida och utveckla framtiden för denna sport. Även glad att kunna vara med att organisera sådan läger som jag själv känner hjälpt mig komma in i sporten på ett otroligt bra sätt