Draghundskolan- Hunden/hundarna
Av: Helen Lundberg
Bilder:Carolina Hoffman
I draghundsport är hunden den viktigaste komponenten. Så därför börjar jag med att ge några tips och goda råd om hur du väljer hund eller kanske det blir en liten valp.
När du bestämt dig för att köpa en eller flera hundar till ditt spann, är den första frågan du skall ställa dig själv: Vilken typ av draghund vill jag ha?
Du skall naturligtvis också ha en klar bild av vilken del av draghundsporten du vill ägna dig åt. Ska du köra sprinttävlingar, medeldistans eller kanske långdistans? Skall du köra nordisk stil eller kanske du bara vill ha hundarna för sällskaps skull och en och annan fjälltur?
Det finns hundar som passar olika bra för dessa olika ändamål. Så före du bestämmer dig för en speciell hund, ha då din målsättning klar. Många hundkörare har köpt på sig hundar och efter något år kommit underfund med att hundarna de köpt är helt fel för den sortens hundkörning de bedriver. Draghundsporten utvecklas ständigt.
Kennlarna för draghundar blir mer och mer specialiserade. När du bestämt dig för vilken hund du vill ha så blir nästa steg att söka den kennel som har just den hund du behöver.
När du hittat en kennel med intressanta hundar, ring då upp och berätta vad du vill ha för hund och avtala tid för ett eventuellt besök.
Valpar och unghundar präglas av sin omgivning. Därför är det oerhört viktigt att uppväxtmiljön är bra. En smutsig och dåligt skött kennelanläggning med hundar i dålig kondition ger sällan eller aldrig bra avkommor. Med ett besök på kenneln kan du själv skapa dig en bild av hur hundarna har haft det under sin uppväxt.
Valpar behöver en harmonisk uppväxt. De behöver bli avmaskade och vaccinerade. En grundförutsättning för att valpar och unghundar utvecklas är bra kost. När du besöker kenneln kan du också se hur ägaren behandlar sina hundar. Är de framåt och sällskapliga? Kan de springa löst och komma på inkallning? Lyssnar hunden till sitt namn?
Skall du ha hunden som sällskap och kanske tillsammans med små barn bör det vara en öppen och vänlig hund du köper. Redan hos uppfödaren märker du vilken karaktär hunden har. Fråga efter syskon, föräldrar och valpar till hunden du är intresserad av att köpa. kontrollera att du har med en seriös kennelägare att göra. Var inte född för att fråga om allt vad som kan vara av värde att ta reda på om just din hund. Ibland avskräcker långa resor från att åka och titta på den tänkta hunden. Men kanske är det värt att resa långt för att slippa köpa fel hund. När det gäller valpköp får man lita till kennelägaren. Det är ingen som kan förutspå om just den valpen kommer att bli en bra draghund. Valpköp är en chansning och det enda man har att gå på är sin egen intuition eller så får man helt enkelt lita på uppfödarens ord om just den valpkullen. Och kom ihåg att du kan aldrig förvänta dig att valparna skall bli bra bara för att båda föräldrarna är duktiga draghundar. Den vuxna hunden blir vad den är genom träning och social miljö. Det är inte bara generna som avgör om det skall bli en bra draghund.
En inkörd vuxen hund kostar vanligtvis mer än en ung hund eller en valp. Men när du köper en hund som är tävlingsklar får du ta del av uppfödarens kunskap som han lagt ned i träningen, inkörningen och uppfostran av den vuxna hunden. Vill du köpa en ledarhund så är priset för den oftast högt. En del kennlar erbjuder ibland ett flertal hundar till försäljning. Du kan få köpa ett helt spann enligt försäljaren. Men kontrollera då mycket noga att i alla fall en av hundarna är en duktig ledarhund. Annars kan du stå där till hösten med ett gäng hundar som bara trasslar och du kommer att få problem som kan vara svåra att bemästra.
Nybörjare rekommenderas att köpa en äldre rutinerad ledarhund. Kanske inte den snabbaste ledarhunden men den säkraste. Den kommer att hjälpa dig att få ordning på ditt spann. Hundar lär mycket av varandra och inget är så slätt att lära som dåliga egenskaper. Så för att lyckas som nybörjare kan en gammal säker ledarhund vara guld värd. Hör med de kända toppförarna när de pensionerar sina ledarhundar om du inte kan få köpa en då.
När du kommer hem med den nya hunden så bör du introducera den försiktigt till sin nya kennel. Din kennel är en flock som ser den nya hunden som en främling. Om du köpt en vuxen hund så börja att köra den i små spann. Låt den nya hunden lära känna din flock under lugna, sansade former. Hundar är levande varelser och trots att du gjort allt för att köpet ska bli lyckat kan saker och ting gå snett.
Här följer några frågor inför köpet av en valp eller en vuxen draghund.
- Är hunden vaccinerad, mot vad och när?
- När ska den vaccineras nästa gång?
- Är hunden avmaskad. Med vilket preparat och när?
- När ska den avmaskas igen?
- Har hunden stamtavla?
- Vilka avelslinjer är föräldrarna efter?
- Är hunden id-märkt?
- Vilket foder har hunden gått på?
- Hur mycket foder behöver hunden varje dag?
- Har hunden tävlingsvana?
- Är hunden van att köras av olika personer?
- Är hunden mest van vid kvinnor eller män?
- Finns det något som har skrämt hunden tidigare?
- Är hunden van vid stora folksamlingar?
- Är hunden resvan eller blir den lätt åksjuk?
- Kan man köra hunden med hundskor om den skulle bli skadad i tassarna?
- Har hunden lätt för att få sår i trampdynorna?
- Är hunden van att tränas framför vagn?
- Kan jag ha hunden lös?
- Är hunden kattvan?
- Är hunden van vid barn?
- Har hunden haft tidigare ägare?
- Vilka tävlingsmeriter har hunden?
- Hur har hundens syskon blivit?
- Har hunden gått i led?
- Har hunden varit skadad?
Om du ska köpa en tik. Fråga då när hon löpte senast och om hon har haft någon valpkull. Om svaret är ja, finns några av valparna kvar på kenneln?