Slädhundstil


ONAC Egil Ellis start day 3 2012 - foto Dave Partee

I slädhundstil kör föraren en släde som hundarna drar. Hundarna är spända i lösa linor och styrs med kommando från föraren. Tävlingsklasserna i slädhundstil indelas beroende på hundantal och distans. Man har 2-4-6-8-10-12 eller ett obegränsat (öppen klass) antal hundar framför släden. Beroende på sträckans längd tävlar man i sprint, medeldistans eller långdistans. Sprintsträckorna är från fem kilometer upp till 25 kilometer beroende på antal hundar i spannet och tävlingarna avgörs i två till tre heat i regel fördelat på lika många dagar. Tävlingar i medeldistans skall vara mellan 40 km och 100 km per dag. Den längsta långdistanstävlingen i Norden heter Finnmarks-löpet och är cirka 1000 kilometer lång. På långdistanstävlingar måste den tävlande i regel övernatta ute i naturen tillsammans med sina hundar.

I slädhundstil används hundar som fungerar bra i ett spann. Renrasiga polarhundar (siberian husky, alaskan malamute, grönlandshund och samojed) är avlade för att gå i spann. Idag har man också ofta s.k. funktionsavlade draghundar där man blandat olika raser. Exempel på detta är alaskan husky och blandningar med inslag av stående fågelhund ofta kallade scandinavian hounds.

De viktigaste hundarna i ett slädhundspann är ledarhundarna. Man styr spannet med kommandon och det är ledarhundarna som ska kunna höger och vänster samt kommando för att stanna. Riktigt bra ledarhundar är guld värda.

I slädhundstil tävlar män och kvinnor i samma klasser.