Här finner du kontaktuppgifter till ett antal mentorer, de är tänkta att vara bollplank, kunna stötta och ge tips för att er förening ska komma igång med olika aktiviteter.


Camilla Eklund Engvall, (e-post) ordförande i utvecklingskommittén, hållit på med draghundar sedan 1998.

Tävlar både slädhundsstil och barmarksstil med Siberian Husky, har också kört med scandinavian hounds. Har erfarenhet från flera föreningar inom draghundsport och olika styrelseposter.


Magnus Karlsson, tävlar aktivt på tävlingar såväl internationellt som nationellt med sina brukshundar.

Drivkraftig med stort engagemang.


Hans Gunnarsson, kommer med mycket idéer för att utveckla sporten, tävlar barmark med tidigare Riesen Schnauzer och numer med scandinavian hounds.


Ankie Laursén, ordförande i Svenska Polarhundsklubben Södra Distriktet. Haft samojed sedan 1996 och tävlade då mycket både i lydnad och bruks men draget fanns med redan fast på hobbynivå.

Ju mer intresset ökade tog draget överhanden och i dag tävlar vi både barmarksstil och slädhundsstil fortfarande med samojed.


Roger Alm, kör och tävlar med siberian huskys.


Amanda Gardelin, tävlar canicross med både border collie och scandinavian hound.

Engagerad i att utveckla sporten.


Per Mellqvist, Kommer från klassisk brukshunds miljö. Startade med Draghund 2011 - Skidor och pulka - Därefter Barmark i Nybro och så var jag fast.

Hopplöst förälskad i Australian Shepherds. Startat framgångsrik klubb på Gotland. Vill ha Draghundschampionat på Barmark.


Johan Hagberg, 36 år började med drag 2007 både släde och Nordisk. Har tränat på hobbynivå med lag42 team Sollefteå samt tävlat på Vindelälvsdraget. Nu har jag även skapat intresse för barmarks drag med Scooter 2-spann. Har jobbat och tränat barn och ungdomar inom föreningsverksamhet främst barn och ungdomar med funktionshinder sedan -96.
Under en viss tid på landslagsnivå och tycker det fortfarande är lika roligt att se dem utvecklas och lyckas.


Rapporter från undersökningar gjorda av Utvecklingskommittén: