Utvecklingskommitté

Utvecklingskommittén är det forum dit aktiva kan vända sig för att ge synpunkter och idéer kring vår idrott. I utvecklingskommitténs uppdrag ingår att fånga upp synpunkter, ta fram förslag om förändringar för att utveckla vår idrott, genomföra aktiviteter som tex aktivitetshelg samt stötta förbundsstyrelsen och föreningarna i deras verksamhet.

Här finner du kontaktuppgifter till ett antal mentorer, de är tänkta att vara bollplank, kunna stötta och ge tips för att er förening ska komma igång med olika aktiviteter.

Utvecklingskommittén når du via e-post, utveckling@draghundsport.se


Presentation av kommittén

Johanna Adolfson, sammankallande i utvecklingskommittén, numera boendes i Uddevalla på västkusten.

2000-2017 så bodde jag i Kiruna kommun och fann kärleken till Siberian huskys och vintersport med hundar. Förutom att vänstervarva i utställningsringen, har det blivit en hel massa tävlingar, både på hemmaplan i Kiruna med både slädhundklubben och brukshundklubben, men också en hel del i vårt grannland Finland.

Är en engagerad föreningsmänniska och har insett att jag är bättre funktionär av något slag än tävlande. Alla kuggar måste finnas för att hjulet ska snurra smidigt. Det är roligt att få vara med och jobba mot ett gemensamt mål, känna gemenskapen i föreningen. Och detta är ju oavsett vad för arrangemang det än handlar om.

Jag utbildade mig till domare 2014, efter att ha suttit i förbundsstyrelsen några år. Jag har även fått förtroendet att åka med Team Sweden på EM uppdrag, något som varit väldigt lärorikt.

När frågan kom om jag ville bli en del av Utvecklingskommiteen, så var det lätt att tacka ja.

Förhoppningsvis kan jag bidra till något för att behålla vår sport intressant och kunna ge möjligheter till alla som vill starta upp och utveckla.


Magnus Karlsson, tävlar aktivt på tävlingar såväl internationellt som nationellt med sina brukshundar.

Drivkraftig med stort engagemang.


Ankie Laursén, ordförande i Svenska Polarhundsklubben Södra Distriktet. Haft samojed sedan 1996 och tävlade då mycket både i lydnad och bruks men draget fanns med redan fast på hobbynivå.

Ju mer intresset ökade tog draget överhanden och i dag tävlar vi både barmarksstil och slädhundsstil fortfarande med samojed.


Amanda Gardelin, tävlar canicross med både border collie och scandinavian hound.

Engagerad i att utveckla sporten.


Britta Agardh, är projektledare för Svenska Brukshundklubbens "Upp och hoppa- Sund med hund.
Hon har lång erfarenhet inom området fysträning både för hund och människa".


Rapporter från undersökningar gjorda av Utvecklingskommittén: